Reklama
 
Blog | Michael Waloschek

Ajťácké nebe

Chvalořečení Steva Jobse.

Můj oblíbený novozákonní učitel na přednášce o Janově apokalypse říkal, že v novém nebi a nové zemi, o kterých se tam mluví, určitě nebude chybět čokoláda, protože co by to bylo za nebe bez čokolády. Koneckonců lidé už metaforu nebe naplnili lecčím a obraz stromu života nesoucího čokoládové plody je kouzelný. Kdo by se do takového nebe netěšil?

Křesťanské nebe se také naplnilo svatými, které církev dává za vzor, protože se nějak zasloužili nebo obětovali. Podobně Cimrmani naplnili České nebe, z něhož svatý Václav volá: „Nedám.“

Přemýšlím, koho bych po Cimrmanově vzoru vyvýšil do ajťáckého nebe. Informační technologie jsou mladé a nemají mnoho mučedníků ani zasloužilých zesnulých. Možná by ta mohl být von Neumann, jehož počítačová architektura se stále používá i po půl století po jeho smrti. Teoreticky by se dalo jít ještě dále do minulosti – Gottfried Leibniz měl zřejmě základní vlastnost všech programátorů – optimismus.

Reklama

Ovšem sv. Petrem ajťáckého nebe by od včerejška měl být buddhista Steve Jobs. Vzal totiž krabičky s příliš mnoha čudlíky, které mají rádi techničtí hračičkové, a přetvořil je v něco, na co běžní uživatelé nenadávají pokaždé, když je chytí do ruky. Naopak jsou intuitivní, software, který je řídí, není nedotažený a plný chyb a lidé je nakonec milují tak, že jsou za ně ochotni utrácet nekřesťanské peníze i v době krize.

Ze všech Jobsových výroků, které se dneska citují, přeložím tento:

„Design je duší lidského výtvoru, která se nakonec vyjádří ve vnějších vrstvách produktu nebo služby. iMac není jenom barva, průsvitnost nebo tvar. Podstatou iMacu je, že je to nejlepší možný spotřebitelský počítač, ve kterém všechny prvky hrají v harmonii… To není žádné pozlátko nebo dekorace. Je to v jádru věci od dne, kdy jsme ji začali tvořit. Za to nám lidé platí – abychom se zapotili a poprali se všemi detaily, aby pro ně bylo použití našich počítačů příjemné.“

Nebe by nebylo nebem bez vysokého ideálu. A v tom ajťáckém nemůže chybět nakousnuté jablko.

(psáno na iPadu a MacBooku)

P.S. Obrázek jsem si půjčil od Jonathana Maka